Nyheter

Fra student til leder på rekordtid

Susan Østereng Gutteberg (32) er i dag fag- og markedsleder i Solhaugen Omsorg og behandling. Hun er utdannet barnevernspedagog fra Høgskolen i Oslo og Akershus.

Mar 19, 2024

Susan har en imponerende karriere i Solhaugen. Hun begynte som miljøarbeider, ble nestleder på omsorgssenteret på Enger, deretter avdelingsleder på EMA (enslig mindreårige asylsøkere) og så senere avdelingsleder på barnevern. Etter en tid som avdelingsleder på Haugen, var hun fag- og kvalitetsleder i Hugin i prosessen med fusjonering av selskapene, og nå er hun fag- og markedsleder i Solhaugen Omsorg og behandling. Susan kombinerer lederstillingen med å være mor til en datter på to år. 

- Jeg har aldri hatt ønske om å bli leder eller å klatre i systemet på noen måte, men jeg liker en utfordring og sier sjelden nei til det. 

Du har snart jobbet hele 10 år i Solhaugen. Hvorfor valgte du å arbeide innen barnevern?

- Jeg jobbet i barnehage etter videregående og da forstod jeg at jeg ønsket å arbeide med barn, men litt eldre barn. Mens jeg studerte til barnevernspedagog hadde jeg praksis som miljøterapeut hos Solhaugen og der ble jeg helt sikker på at det var det jeg ville jobbe med.

Etter endt praksisplass og mens hun fremdeles studerte ble Susan i 2014 tilbudt stilling som miljøarbeider som tilkallingshjelp, da Solhaugen trengte vikarer. Samme dag som Susan leverte inn bacheloren ble hun tilbudt fast jobb hos Solhaugen og siden har det gått slag i slag i forskjellige stillinger fram til 2020 da hun begynte som fag- og markedsleder. 

Bildetekst : Susan og Monica pakker julegaver til barna og ansatte i Solhaugen julen 2016.

- Mitt første møte med Solhaugen var avdeling Sparbytunet. Jeg husker at jeg tenkte at de ansatte var en samkjørt og åpen personalgruppe, hvor det var rom for å drøfte og rom for å si ifra siden alle jobbet mot et felles mål; at barna skulle ha det bra. 

Da Susan begynte i Solhaugen var det en annen turnus enn i dag, noe som førte til at hun fikk jobbe med mange forskjellige kollegaer. 

- Jeg husker samholdet på tvers av avdelingene, hvis det var litt ekstra trykk et sted så bisto de andre. Det var mange felles aktiviteter, f.eks. felles fotballtrening en dag i uken og sammenkomster på avdelingene med barna og personalet. Disse aktivitetene ble, i tillegg til å være sosialt for beboerne, et sted for å bli kjent med og treffe kollegaer. Alle disse tingene bidro til at man opplevde å være en del av hele Solhaugen med en gang, ikke bare den avdelingen man tilhørte. 

I dag driver Solhaugen Omsorg og behandling 18 avdelinger fordelt på fem fylker. 

Ble tatt godt imot og fikk utvikle seg

- Jeg tror måten jeg ble tatt imot på Solhaugen som ny, er en av grunnene til at jeg har blitt værende her alle disse årene. I tillegg er det hele tiden nye utfordringer og det er gode muligheter for faglig utvikling. 

Stortrives i Solhaugen

- Jeg trives med at ingen dag er lik, og at man aldri vet hva som kommer. Jeg er involvert i mange prosesser og har mulighet til å påvirke min egen arbeidsdag. Jeg liker også at det er korte rapporteringslinjer og at man har mulighet til å bidra og påvirke det som skjer i selskapet.

Bildetekst : Fra Solahaugiaden på Haugen  i 2018 hvor barna fikk kaste kaker på de ansatte.
Hva kreves det av personer som vil jobbe med barnevern? 

- For å jobbe hos oss i Solhaugen er det viktig at man er tålmodig og trygg i seg selv. Man bør faktisk evne å se bak atferden barna viser. Hvis man forstår at det er mye som ligger bak uttrykkene og at de strategiene som barna viser er et uttrykk for tidligere erfaringer tror jeg man får til mye. 

Det å jobbe i institusjon er komplekst. Man må være dyktig i møte med andre og ha gode sosiale ferdigheter, samtidig som man forstår faget godt og har evne til å sette det ut i praksis.  Man må forstå og anvende lovverket, samarbeide med utallige andre instanser, være god på dokumentasjon - i tillegg til at man er taxisjåfør, kokk, hushjelp, forelder og alt mulig annet for barna som bor hos Solhaugen.

- Man må være god til å prioritere og klare å se at alt man gjør eller skal gjøre, skal være ut fra barnets beste og det å ha barnets behov i sentrum. 

Hva ser dere etter når dere ansetter i Solhaugen Omsorg og behandlig? 

- Vi har føringer fra lovverket som tilsier at vi kun skal ansette faglærte, fortrinnsvis barnevernspedagoger, sosionomer og vernepleiere og eventuelt andre med relevant bachelor.  Noe vi forholder oss til. Det vil alltid være den enkelte avdelingens behov som styrer i ansettelsesprosessen, i tillegg til å ivareta kravet om 50 % faglærte må vi vurdere om det er andre utdanninger som kan være relevante på den spesifikke avdelingen og videre om annen kompetanse kreves. 

- Jeg har jobbet med mange flinke miljøarbeidere i miljøet - de lovverket egentlig ikke åpner for å ansette. Nå er det kommet nye tolkninger hvor det åpnes opp for å ansette de som allerede har vært i institusjon fra tidligere - noe jeg synes er bra.

Solhaugen Omsorg og behandling har 250 ansatte som pr. i dag hjelper 33 barn.

- Variasjon i gruppene, ulik utdanning, erfaring, alder og kjønn. Viktig at barna møter personer som representerer samfunnet ellers. Personlig egnethet kombinert med god faglig kompetanse er det viktigste. At man er en trygg voksen for barna våre. Vi gir de aldri opp!

Solhaugen er unik!

Solhaugen er Norges eldste barnevernsinstitusjon. Solhaugen består i dag av “gamle Solhaugen” med Hadeland-avdelingene med historie langt tilbake i tid, samtidig som firmaet er del av et større konsern og er fusjonert med flere andre selskaper.

-Jeg opplever at selv om Solhaugen Omsorg og behandling er del av et konsern som består av flere selskaper, så er den grunnleggende kulturen og måten vi jobber på lik som da jeg startet. Vi fornyer oss hele tiden og er med på utviklingen både i markedet og i samfunnet ellers.

Det er jo ganske enestående at Solhaugen er 70 år i år og er fortsatt like aktuell. 

Bildetekst: Det er en faglig dyktig og positiv gjeng som jobber i Solhaugen Omsorg og behandling

Relevante artikler

Nyheter

Vokste opp med Solhaugen

I år feirer Solhaugen 70 år. Anita Løhre (50) daglig leder i Solhaugen Omsorg og behandling har nesten hele livet vært en del Solhaugens unike historie.
Feb 13, 2024
Nyheter

Kreativ omtanke – en skandinavisk innsamling til barn og unge med funksjonsnedsettelser i Ukraina

Solhaugen ønsker å lindre nødsituasjonen i Ukraina og bidra med støtte til hjelpearbeidet for de aller mest utsatte gjennom initiativet Kreativ omtanke.
Jun 27, 2023

Vi sees på Arendalsuka!

Vi har tre interessante arrangementer under Arendalsuka i år. Konflikter og samspill - de voksnes ansvar i barneverninstitusjoner, en live podcast om nevroaffektiv analyse og det tredje om hvordan Drive Norge lykkes med forebyggende ungdomsarbeid.
Jun 27, 2024
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.