Fosterhjem

Åpnet hjemmet sitt for koronasmittede barn i krise

Ekteparet Tom og Anette Opsahl måtte gå noen runder med seg selv før de takket ja til akutt oppdraget fra Team Olivia Fosterhjem. Det har de ikke angret på.

Jun 26, 2023

Da koronapandemien brøt ut og en hel verden sto stille, var det også merkbart i barnevernet.  Etter hvert tok aktiviteten seg opp og det meldte seg et nytt behov. Mens de fleste fryktet for å bli smittet av viruset, var det flere barn i barnevernets omsorg som allerede hadde blitt smittet av viruset og trengte akuttplassering.

Bufetat (barne-, ungdoms- og familieetaten), som har ansvar for det statlige barnevernet og familievernet, tok kontakt med Team Olivia Fosterhjem da de hadde behov for fosterhjem som kunne ta imot små barn som var smittet.

Vi måtte gå noen runder med oss selv før vi kunne svare. Det var veldig få som på det tidspunktet var vaksinert, og det var heller ikke vi, sier Tom og Anette.
Ekteparet Tom og Anette

Første hjemmet som stilte opp

Tom og Anette, som er bosatt i Ytre Enebakk, var det første hjemmet som stilte opp. De ble forespurt av sin fagkonsulent, Gro Lambrechts.

Vi måtte ta en vurdering av risikoen for hva vi utsatte familien og oss selv for. Det var ikke mye kunnskap om hvilke konsekvenser det kunne ha å bli syk. Det var en viss redsel til stede, sier ekteparet. Samtidig var det også et ønske om å hjelpe til. Dette var de minste barna og med en plassering hos oss ville de unngå å bli plassert på institusjon, sier de to.

Det endte med at de takket ja til å bidra. Paret forberedte seg godt, og via kommunelegen i Enebakk fikk paret raskt vaksine. De var også heldige med at det i huset deres er mulig å skille av en del med eget rom, bad og lignende. Smittevernutstyr og prosedyrer kom på plass.

Intens tid

Og det ikke lang tid før paret fikk en plassering av både mor og barn.

Det ble den beste løsningen i denne situasjonen. Det var noe vanskelig å forholde seg til ulike råd fra helsevesenet, men alt i alt gikk det veldig fint. Det var en intens tid, særlig siden det var mange hensyn å ta med tanke på smittevern. I tillegg la det svært store begrensninger på eget liv og den nærmeste familien, sier de to.

Paret var allerede fosterhjem for Team Olivia, som samarbeider med det offentlige om å tilby barnevernstjenester, da de la ned en ekstra innsats under korona-pandemien. De anbefaler også andre å være fosterhjem. De vektlegger viktigheten av faglig påfyll, god veiledning og tett oppfølging, samt fellesskapet med andre fosterhjems som svært nyttig.

Paret har per nå en plassering, og er i beredskap i en tid fremover.

Vi har gjort oss viktige erfaringer. Vi vet hvilke spørsmål vi skal stille, smittevernutstyr og prosedyrer er på plass og vi er vaksinert. Alle er mer forberedt nå. Vi tar det som det kommer og tror det blir en fin sommer, sier de to.

Relevante artikler

Nyheter

Møt Team Olivia Fosterhjem på Boligmessen i Bergen og Haugesund

Få gratis billett av oss til boligmessen, og kom innom standen vår.
Jun 26, 2023
Fosterhjem

Kast deg ut i det

I dag står over 250 norske barn i fosterhjemskø. Anita og familien er blant dem som har åpnet hjemmet sitt for å hjelpe. Dét har de aldri angret på.
Jun 26, 2023
Fosterhjem

Team Olivia Fosterhjem på Arendalsuka

Vi er tilstede på Arendalsuka 2021, hvor vi diskuterer den nye barnevernsreformen og effektene av covid-19 og nedstengningen av samfunnet.
Jun 26, 2023
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.